marți, 5 septembrie 2017

Rețetă de pâine cu făină de secară și melasă din trestie de zahăr bio Galerie foto pas cu pas

Duminică am postat pe Facebook o fotografie cu o pâine din secară care mi-a ieșit absolut super. Unele persoane au spus că pâinea este cumpărată, în timp ce altele mi-au cerut rețeta. Nu sunt bucătar, sunt doar un bărbat, soț și tată, plus ziarist, fără pretenții de bucătar. Cu toate acestea, m-am decis să postez o parte dintre rețetele pe care le gătesc mai des acasă și care sunt absolut delicioase și încerc să le fac atât cât se poate și de sănătoase, altfel nu le-aș face pentru familia mea și nu le-aș împărtăși cu voi.
Sunt un gurmand, îmi place să mănânc extrem de mult. Pentru mine mâncarea nu este doar ”combustibil” pentru organism, este o adevărată bucurie a vieții. Mâncarea ne poate ține sănătoși, ne poate feri de boli, ne completează viața de familie, ne ajută să relaționăm cu rudele, cu prietenii și vecinii, cu oricine. O mâncare bună, eventual cu un pahar cu vin bun sau unul cu bere, îți îmbunătățește starea de spirit, te ajută să iei deciziile înțelept și nu la repezeală, te ajută să găsești mai ușor soluții la probleme. Eu cred că sunt motive suficiente pentru ca eu ca ziarist și dumneavoastră ca cititori să ne bucurăm împreună de mâncare.
Prima rețetă pe care o prezint pas cu pas, în calitate de amator în bucătărie, este pâinea cu secară și melasă din trestie de zahăr bio. Absolut delicioasă această pâine. Pe lângă culoarea oferită, melasa dă și o amprentă de noblețe asupra gustului pâinii. În comerț, pe etichetă, fiecare producător scrie tipul de colorant folosit la pâinea de secară, dar nu prea am văzut să scrie melasă din trestie de zahăr. Eu am cumpărat cu un preț mai mic de 9 lei borcanul de melasă de la un magazin naturist și îl țin doar pentru acest tip de pâine, dar sper să îi găsesc și altă întrebuințare.
Ingrediente:
500 g făină secară
850 g făină albă de grâu
Două plicuri cu drojdie uscată sau un cub de drojdie proaspătă
Două linguri de melasă din trestie de zahăr bio
Sare după gust
O linguriță de ulei
Eu am învățat să fac pâine de la soția mea și am folosit tehnica și la acest tip de pâine. Din cele 500 de grame de faină de secară am pus cam 350 de grame alături de 500 grame de faină de albă de grâu. Dumneavoatră puteți să puneți mai multă făină de secară și mai puțin de grâu pentru a obține o pâine bună pentru cei care au anumite probleme de sănătate. Am decis să folosesc o cantitate mai mare de grâu pentru a crește puțin pâinea. Să știți că glutenul din făina de grâu nu este dăunător pentru sănătate decât în momentul în care aveți intoleranță la gluten, atât. Peste cele două tipuri de făină folosite am presărat drojdia și sarea, iar peste acest ameste am turnat apă călduță pentru a le amesteca și a forma un mix foarte umed. Acest mix îl lăsați la dospit, la loc călduț, între 30 și 45 minute. După acest interval, luați cele două linguri de melasă din trestie de zahăr și restul de făină de secară și de grâu. Trebuie să vă păstrați o cantitate de făină de grâu pentru a putea modela pâinea la final și pentru a presăra în tavă, acesta este unul dintre motivele pentru care cantitatea de făină de grâu este mai mare comparativ cu cea de secară.  
Când începeți să amestecați melasa cu mixul și cu restul de făină, veți observa că se schimbă culoarea aluatului, devine brun și are un miros și mai plăcut.
Să nu vă sperie acest aluat pentru că este extrem de lipicios față de unul clasic la care se folosește doar făină de grâu. După ce îl frământați cam 10 minute, poate chiar și un sfert de oră, stați liniștiți pentru că nici nu veți simți cum trece timpul, la final puneți lingurița de ulei peste aluat și mai frământați puțin, cam un minut. Urmează o nouă perioadă de dospire, tot de vreo 30-45 de minute. Acest al doilea timp de dospire l-am folosit pentru a pune un butoi de harbuji la murat, dar rețeta asta o voi posta mâine. 
După ce trece și a doua perioadă de dospire, cu mâinile pline cu făină veți lua aluatul și îl veți modela să vă iasă o pâine rotundă. De la mamaia mea și de la Mama Maria, femeia care m-a crescut la bunici, mi-a rămas întipărit în memoria copilăriei că pe pâine se face semnul crucii și îl pun în practică crestând cu un cuțit trecut prin apă rece semnul pe suprafața aluatului.
Pentru a coace această pâine folosesc o tavă obișnuită de cuptor peste care presar făină de grâu și așez aluatul direct în tavă. Astfel, pâinea se va coace la fel ca ”pe vatră”.
Eu am cuptor electric și este absolut fenomenal, coace, fără nicio exagerare, la fel ca cel pe lemne doar că eu am avantajul de a controla temperatura la el.
Tava cu pâine se dă la cuptor pentru 30 sau 40 de minute, în funcție de cât de ”blondă” sau ”brunetă” vreți să vă iasă pâinea. :).
La final, pâinea trebuie lăsată să se ”odihnească” puțin acoperită cu un prosop. Nu aveți cum să ratați rețeta, nici eu, care sunt novice în bucătărie, nu am ratat-o așa că nici voi nu o veți face. 
Poftă bună!
Mai jos aveți Galeria Foto cu pașii de urmat pentru a găti această rețetă

Niciun comentariu:

Cu ce se ocupă totuși CL și Primăria de avem la fiecare început de an aceeași imagine?

Primăria și Consiliul Local Botoșani sunt două instituții publice locale care cu fiecare an care trece par să fie la fel de performante ca ș...