vineri, 2 februarie 2018

Dacă vreți să îl terminați pe Flutur ca om politic, ca primar, de ce vreți să terminați și Botoșaniul?

Al treilea mandat de primar al lui Cătălin Flutur în Botoșani s-ar putea să fie și ultimul al acestuia în funcția de edil-șef.
La un an și jumătate de la câștigarea alegerilor, Flutur nu are niciun succes notabil bifat, doar un sens giratoriu ... și acela din plastic, cel de la intersecția Bucovina cu George Enescu.
Dar e vina lui? E doar vina lui?


Clar eu și ceilalți botoșăneni care l-au vrut pe Cătălin Flutur din nou primar ne-am așteptat la altceva. Am vrut ca în al treilea mandat Flutur să fie ca Flutur din al doilea mandat. Dar nu mai poate fi la fel.
În primul rând nu mai poate fi la fel din cauza lui. Frustrarea acumulată în 2012-2016 se resimte și acum. Vorbim de omul care a modernizat municipiul Botoșani și care a primit ca răsplată un șut în fund. E ca și cum oricare dintre noi, la locul de muncă, am face o chestie super faină care ar schimba în bine total acea firmă sau instituție la care lucrăm și la final, când toată lumea este mulțumită, primim o ... concediere. Pe bune, oricât de împotriva lui Flutur ești, nu poți să negi faptul că el a schimbat total municipiul, că el a făcut din orașul comunist o urbe cu mari aspirații europene pentru că pe lângă modernizare a venit cu ... speranța. Speranța că se poate și la noi! Speranța că deși aici se agață harta în cui... oricine ajunge ne redescoperă ca o surpriză frumoasă.


După toate acestea ești trimis ... acasă. E o lovitură personală pe care e greu să o digeri, să o depășești, să te întrebi în fiecare zi cu ce ai greșit de ai fost ”concediat” de electorat. Și nu te încântă nimeni când îți spune că tu ești OK!, dar că persoanele cu care te-ai înconjurat te-au ”ajutat” să pici, că pe tine te-ar fi votat independent doar să nu fie un anumit nume, pe care tu l-ai urcat la cer când erai tare, lângă tine.
Și cu toate acestea, după patru ani, botoșănenii își recunosc greșeala, te realeg, te ”resuscitează” politic, fac un lucru unic în istoria ultimilor trei decenii și realeg un primar într-un municipiu reședință de județ, cu gândul la tine de acum un mandat... dar tu nu mai ești la fel. Și trebuie să recunoască și Flutur că primarul Flutur de acum nu mai este același cu primarul Flutur din al doilea lui mandat. La tot ce am scris mai sus se adaugă și dosarele DNA. Dosarul cu aleea de lângă Liceul de Arte s-a soluționat cu recunoașterea publică a DNA că acolo Flutur nu are nicio vină. În al doilea dosar, însă, procurorii au încercat să recupereze și ... l-au trimis în judecată. Uman, nu are cum să treacă peste tine fără să lase amprente două dosare DNA, mai ales într-o perioadă în care vezi la TV o grămadă de lideri politici ”săltați” pe bandă rulantă.


În al doilea rând, Flutur nu mai poate fi la fel din cauza... PSD. Flutur este unul dintre cei mai diplomați politicieni locali pe care i-a avut vreodată județul. În PDL și în noul PNL el a fost privit ca acel ”Rabin” care reușea să găsească soluții la orice problemă împăcând toate taberele. PSD și PNL, pe vremea când era USL, spuneau despre el că este un om de cuvânt, că își respectă cuvântul chiar și atunci când are de pierdut. Acum Flutur pierde pe zi ce trece din cauza PSD. Și spun asta pentru că PSD se opune total, fără nicio noimă, la ceea ce propune Flutur pe plan local. Dar și pentru că PSD, partid aflat la Guvernare, nu îi pune la dispoziție primarului Municipiului Botoșani, nu persoanei fizice Cătălin Mugurel Flutur, fondurile europene necesare pentru a dezvolta municipiul reședință de județ. Plecând de la Teatrul Mihai Eminescu, unde PSD ar trebui să își ceară scuze botoșănenilor pentru că în mandatul trecut, când a avut primar, a pierdut 5 milioane de euro, și ar trebui să aloce finanțarea necesară pentru finalizarea lucrărilor, ajungând la proiectul de reabilitare a sistemului de transport cu tramvaiul. Flutur a fost ales în 2016, iar acum suntem la începutul lui 2018. Primăria Botoșani nu poate accesa fondurile pentru că... nu se poate de la nivel național, nu s-a dat OK-ul pentru ele. Dacă se semnează în acest an finanțarea, Flutur trebuie să scoată la licitație tot în acest an sau anul viitor proiectul, după care lucrările încep în 2019 sau la începutul lui 2020. Vorbim de schimbarea liniilor de tramvai... adică extraordinar de mult deranj pentru toți participanții la trafic. 


Asta înseamnă terminarea lui Flutur ca primar, ca om politic... dacă botoșănenii vor fi din nou ușor de manipulat ca în 2012.
Dar tot acest scenariu, doar pentru ca PSD să aibă prima șansă la Primăria Botoșani în 2020 înseamnă și terminarea municipiului ca viitor.
Domnilor din PSD... dacă vreți să îl terminați pe Flutur puteți să veniți cu soluții de finanțare la Teatru, cu deblocarea fondurilor pentru reabilitarea transportului cu tramvaiul, cu bani pentru asfaltarea periferiei din Botoșani, cu soluții pentru deschiderea Cornișa și veți câștiga. Dar dacă îngropați municipiul pentru că e Flutur ...

Bogdan CALINIUC


Niciun comentariu:

Cu ce se ocupă totuși CL și Primăria de avem la fiecare început de an aceeași imagine?

Primăria și Consiliul Local Botoșani sunt două instituții publice locale care cu fiecare an care trece par să fie la fel de performante ca ș...