luni, 8 octombrie 2018

După Referendum: preoții să renunțe la mașinile de lux, iar politicienii să renunțe la imaginea făcută cu ajutorul bisericii


Când nu se validează un referendum susținut de biserica majoritar-dominantă dintr-o țară atunci acea biserică are o mare problemă. În acest caz vorbim de Biserica Ortodoxă Română.

Iar când partidul de la Putere, care susține că beneficiază de încrederea majorității românilor nu reușește prin îndemn și prin organizațiile locale să valideze un referendum la care e nevoie de doar 30% prezență, atunci partidul trebuie să conștientizeze că va ajunge în Opoziție.
3 milioane de români au semnat pentru modificarea Constituției în vederea stabilirii ca doar un bărbat și o femeie să se poată căsători în România, iar 3,7 milioane de români au votat la Referendum, din care peste 91% au votat DA.
În țara în care Biserica Ortodoxă are majoritatea dominantă prezența la acest referendum este dezastruoasă și arată că Biserica, nu credința, se confruntă cu ceea ce putea fi mai rău pentru ea: lipsa de încredere a enoriașilor.

Cred că oricine a auzit înregistrările din ultimele zile cu preoții care îndemnau la vot a avut o senzație de dispreț. Tonul folosit, vorbele ales, că ești împotriva lui Dumnezeu dacă nu mergi la vot, au avut efectul total opus, respectiv a ținut lumea acasă și a îngropat și mai mult încrederea românilor în preoți, nu în credință.
Dar asta vine ca o picătură care a umplut paharul, pentru foarte mulți.
Mulți s-au săturat să vadă preoți cu mașini de lux în sate sărăcite și depopulate, s-au săturat de înalții prelați care vin ca vedetele pop-rock, adică pe bani, la sfințiri de biserici în cătune, ori au acumulat revoltă la atâtea cazuri în care la botez sunt bruscați bebelușii, la înmormântări în familii sărace sunt ceruți mulți bani. Anchetele DNA asupra preoților cu funcție mare în BOR, cazuri precum Pomohaci, toate acestea s-au acumulat și au crescut neîncrederea în preoți și au crescut sentimentul de dispreț la adresa acestora.
Din păcate sunt prea puține cazuri cum ar fi preotul Partenie Apostoaie, de la Vovidenia, care a renunțat la pictura în biserică pentru a salva orfani și bătrâni, a părintelui Radu Zaiț, care este o binecuvântare pentru toți cei care îl cunosc, de ce nu chiar a protopopului Lucian Leonte, care reușete să hrănească multe persoane aflate în nevoie, și a altor preoți care schimbă societatea în bine. Biserica Ortodoxă trebuie să rămână cu credința în Dumnezeu și să revină cu picioarele pe pământ dacă îi vrea pe români alături de ea.
Avem prea mulți orfani lăsați de izbeliște și de care societatea își aduce aminte la Paști, Crăciun și Ziua Copilului, avem prea mulți bătrâni în suferință singuri în casele lor, orfani de copiii și nepoții lor plecați peste hotare, avem prea mulți bolnavi care au nevoie de ajutor.
Știu că fala este un păcat și că mulți preoți îi ajută pe cei în nevoie fără a face public asta. Dar nu este fală să cobori dintr-un Mercedes de ultimă generație într-o țară în care mulți copii se culcă flămânzi? Nu este mai păcat să nu faci atât de multe câte ai putea face pentru femeile și copiii bătuți de bărbați? Sunt atât de multe campanii derulate pentru strângerea de fonduri pentru copiii cu boli rare, pentru tineri cu boli chinuitoare, pentru familii sărace material și lăsate pe drumuri de incendii ori inundații.
Când ați văzut ultima oară un preot să meargă cu tramvaiul sau maxi-taxi?
Care este ultimul proiect social lansat de BOR și la care preoții au făcut apel pentru ca restul societății să se alăture? Mă refer la construcția unor creșe și grădinițe pentru familiile sărace, a unor cămine pentru bătrâni.
Când ați văzut ultima oară peste cutia milei pusă o cutie pentru strângerea de fonduri pentru aparatură medicală necesară spitalului de copii, ori secției de oncologie? Sau măcar una pentru strângerea de fonduri pentru un copil care are nevoie de un transplant scump sau o intervenție chirurgicală scumpă?
Și vorbim de BOR ca entitate care raportează an de an profit. Și asta mă duce cu gândul la o altă întrebare, cât din profit a fost investit în activități economico-sociale care să genereze locuri de muncă pentru persoanele cu handicap, pentru bătrânii care nu mai sunt primiți de agenții economici ori pentru orfanii care la 18 ani trebuie să părăsească orfelinatele?
Toate acestea nu sunt întrebări adresate BOR cu menirea de a strica imaginea acestei instituții, ci sunt întrebări legimite venite din toți acești ani de greșeli.
Cât despre politicieni, cred că nu mai aveți nevoie de nicio dovadă că e momentul să vă opriți din a încerca să obțineți capital electoral prin relația dubioasă pe care o aveți nu cu Biserica, ci cu unii preoți.
Încercați să vă faceți treaba de politicieni, lăsați în urma voastră școli și grădinițe, spitale, drumuri, medicamente în spitale și nu veți mai avea nevoie să mergeți la braț cu Pomohaci.
Bogdan CALINIUC

Niciun comentariu:

Cu ce se ocupă totuși CL și Primăria de avem la fiecare început de an aceeași imagine?

Primăria și Consiliul Local Botoșani sunt două instituții publice locale care cu fiecare an care trece par să fie la fel de performante ca ș...