marți, 5 februarie 2019

Luptă în 4 pentru Primăria Botoșani: Flutur, Rădășanu, PSD și Pro România

Următoarele alegeri locale în care botoșănenii își vor alege primarul și Consiliul Local vor fi în mai sau iunie 2020. Asta înseamnă că urmează un an și patru luni cruciale pentru primarul în funcție, liberalul Cătălin Flutur, dar și pentru viitorul municipiului Botoșani.


Flutur a anunțat în interiorul PNL că va candida pentru un nou mandat de primar în 2020, iar asta a pus punct tuturor scenariilor.
În PSD sunt doi candidați care au anunțat că vor să intre în bătălia cu Flutur.

ALDE l-a desemnat pe juristul Liviu Rădășanu candidat la funcția de primar, iar Pro România a anunțat că va avea o candidatură surpriză.

loading...De când s-a modificat legislația și primarul este ales dintr-un singur tur, niciodată cel care a condus Primăria Botoșani nu a reușit să-și păstreze funcția. Cătălin Flutur a pierdut în fața lui Ovidiu Portariuc, în 2012, iar în 2016 Flutur și-a luat revanșa în fața lui Portariuc.
Lupta pentru Primăria Botoșani se va da în 4 la următoarele alegeri, în timp ce pentru Consiliul Local se va sparge monopolul PSD-PNL instaurat la alegerile din 2016 prin intrarea ALDE și Pro România.
În momentul de față liberalul Cătălin Flutur este primarul municipiului Botoșani, în timp ce majoritatea în Consiliul Local o are PSD, cu un singur vot în plus în fața PNL.

Cătălin Flutur vrea al patrulea mandat. Șansele de câștig depind doar de el
Primarul în funcție al municipiului Botoșani, liberalul Cătălin Flutur, este la al treilea mandat de edil-șef, a candidat de patru ori pentru această funcție și a pierdut o singură dată.
În 2016, Cătălin Flutur a fost reales primar pe fondul nemulțumirii botoșănenilor față de nereușitele din timpul celor patru ani de edil-șef ai social-democratului Ovidiu Portariuc. Botoșănenii l-au reales primar pe Flutur, unul dintre puținele cazuri în care primarul unui municipiu reședință de județ care a pierdut funcția reușește să revină, cu gândul la reușitele acestuia din perioada 2008-2012.
Ce s-a întâmplat în Botoșani din punct de vedere al investițiilor în perioada 2016-2019 cu Flutur la al treilea mandat de primar? Păi... cam nimic din ce au sperat botoșănenii în 2016. Dar Flutur a revenit la Primărie având un Consiliu ostil în majoritatea lui, fiind condus de PSD, dar de această scuză suntem deja sătui având patru ani în care am tot auzit asta când a fost Portariuc primar, iar acum avem aproape trei ani cu aceeași scuză. Un alt aspect important este că și la Guvernare în România este tot PSD, adică tot nasol pentru Flutur.
Două sensuri giratorii făcute din balize din plastic, un covor asfaltic pe o parte din Bulevardul George Enescu... și cam atât.
Suntem în 2019 și lucrările la Teatrul Mihai Eminescu nu au reînceput. Suntem în 2019 și Parcul Cornișa încă nu a fost deschis integral publicului. Suntem în 2019 și nu se știe când va fi implementat proiectul de modernizare a liniilor de tramvai și de înlocuire a tramvaielor.
La toate aceste proiecte mari care reprezintă nereușite ale primarului Flutur în al treilea mandat, edilul-șef în funcție a dat de nenumărate ori vina pe PSD.
Dar, spre exemplu, lucrările de reabilitare a bisericii Sf Gheoghe nu au început deși primăria condusă de Flutur a primit finanțarea, dar a declarat neconformă singura ofertă primită și a reluat procedura. Iar aici nu poate da vina pe PSD. Cum nici nu poate să spună că este altcineva de vină în cazul sălii de atletism de la Liceul cu Program Sportiv, sală nouă construită de Guvern, iar Primăria trebuia doar să conecteze utilitățile. Sala stă închisă de un an de zile, nouă, pentru că Primăria nu a tras încă utilitățile, fiind obligația ei. Primarul Flutur va invoca lipsa banilor, dar tot el a propus construirea unui firme pe care să scrie Cornișa și achiziția unor pietre pentru curling, totul la un cost de peste 425.000 lei, în condițiile în care atunci la Cornișa nici măcar patinoarul nu era deschis.
Dar urmează un an și patru luni decisive pentru Flutur și pentru viitorul municipiului Botoșani. Flutur este cel mai versat politician local și sigur va ști cum să-și gestioneze viitorul. Deschiderea integrală a Parcului Cornișa va fi unul dintre punctele forte ale lui Flutur, îi va aduce un capital electoral imens și îi va permite organizarea unor evenimente care vor schimba total municipiul Botoșani.
Apoi, al doilea avantaj la viitoarele alegeri va fi reînceperea lucrărilor la Teatrul Mihai Eminescu. Desigur că i se va reproșa că nu le-a început până în acest an, dar odată readus la viață proiectul ... nu va mai conta nimic.
Schimbarea tramvaielor și a liniilor de rulare... este cu dublu impact. Aici este clar un blocaj al PSD de la nivel central, deoarece PSD a decis ca tramvaiele să fie cumpărate de Guvern, prin ministere, pentru toate localitățile care au astfel de proiecte, iar acum Primăria Botoșani așteaptă, printre ultimele din țară, să primească tramvaiele pe care Executivul le achiziționează pentru ea cu fonduri europene.
Va fi bine ca imagine și pentru Flutur, dar și pentru PSD ca partid, când vor fi aduse tramvaiele... problemele vor începe când se va da startul lucrărilor de schimbare a liniilor de tramvai. Dacă Primăria nu va gestiona cu mare atenție lucrările, dacă dirigintele de șantier va fi un individ lipsit de profesionalism, atunci toți nervii, tot disconfortul provocat de proiect se vor duce fix în imaginea lui Flutur.
Desigur, celelalte investiții care vor începe în 2019 și 2020 sunt, fără echivoc, viitoare puncte tari pentru Flutur.
Riscul lui Flutur, din păcate și al municipiului Botoșani, este ca în cazul unui război fără minte investițiile să-i fie blocate, ceea ce ar însemna și blocajul urbei.
Acesta este doar un scenariu horor, până la el, șansele lui Flutur la un nou mandat depind doar de el. La ce experiență politică are, având în spate și înfrângerea surprinzătoare din 2012... nu cred că nu va face tot ce ține de el pentru maximizarea șanselor.Liviu Rădășanu, până acum principalul oponent al lui Flutur
La momentul actual, principalul contracandidat al lui Cătălin Flutur la Primăria Botoșani este juristul Liviu Rădășanu, președintele organizației municipale ALDE. Chiar dacă PSD este principalul partid politic din Botoșani, acesta nu are încă un candidat desemnat și categoric încă nu unul care să rivalizeze măcar cu Liviu Rădășanu.
Și tocmai liberalii sunt cei care îl certifică pe Rădășanu ca fiind principalul oponent al lui Flutur prin toată campania lor de denigrare a acestuia pe rețelele de socializare la toate propunerile și declarațiile făcute despre Botoșani. În momentul de față, mulți politicieni ai PNL sunt mai critici cu Rădășanu pe Facebook decât cu PSD.
Acesta, cunoscut ca fiind un politician de dreapta, ”mușcă” firesc din nerealizările lui Flutur de până acum, dar și din nemulțumiții din PNL față de cum a mers al treilea mandat de edil-șef al primarului în funcție. Deși a făcut politică și în PNL-PDL acum mulți ani, Rădășanu nu vine cu ”balast” din acea perioadă chiar dacă a condus atunci una dintre cele mai grele instituții publice din județ, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, pe care a condus-o din punct de vedere economic fără probleme.
Punctele forte ale lui Rădășanu constau tocmai în experiența în a conduce o instituție greu de manageriat, mai greu decât Primăria, și în lipsa unor ”pietre de moară” din trecut. De asemenea, nereușitele lui Flutur din 2016 până acum, dar și blocajul proiectelor de către PSD reprezintă tot puncte care pot fi valorificate de Rădășanu. Apoi, Rădășanu a venit cu propuneri de proiecte cu finanțare europeană sau cu idei precum consultarea mediului de afaceri de către municipalitate.
Punctele slabe ale acestuia sunt, în primul rând, un partid mic, ALDE neavând consilieri locali și Rădășanu este cel care se ocupă de reconstrucția partidului în municipiu, adică a început să construiască de la zero. Apoi, faptul că Flutur poate în următoarea perioadă, 2019-2020, să reînceapă investițiile... reprezintă un câștig pentru Botoșani, dar un dezavantaj politic pentru Rădășanu.PSD are doi doritori pentru Primăria Botoșani
Până acum, PSD Botoșani, cel mai mare partid, nu și-a anunțat un candidat pentru Primăria municipiului reședință de județ. Deputatul Răzvan Rotaru și viceprimarul Cosmin Andrei au anunțat că ar vrea să candideze în numele partidului și că așteaptă sondajele de opinie care să stabilească pe cel care are mai mari șanse.
Problema PSD este că vine după cei patru ani de mandat ai lui Portariuc și după aproape trei ani cu Flutur primar în care a lăsat o imagine că este dispus să-l blocheze pe actualul primar indiferent de costul plătit de botoșăneni, adică lipsa investițiilor. Mai mult, deși are doi potențiali candidați, partidul este o notorietate peste cea a celor doi tineri pretendenți.
Răzvan Rotaru este cel mai tânăr parlamentar botoșănean, fiind remarcat în 2018 pentru curajul de a critica atitudinea consilierilor PSD de a bloca anumite proiecte ale Primăriei condusă de Flutur, dar și prin faptul că a cerut demisia lui Liviu Dragnea. În 2019 a fost primul parlamentar botoșănean al PSD care a spus că nu votează bugetul dacă nu sunt prinși bani pentru autostrada Moldova-Ardeal.
Viceprimarul Cosmin Andrei are marele avantaj că este din PSD, dar are dezavantajul că a fost viceprimarul lui Ovidiu Portariuc, iar acum este viceprimarul lui Flutur. Până acum, Andrei nu a dat dovadă de prea mare curaj politic. Ținând cont că vrea să fie candidatul la Primăria Botoșani, Andrei nu a avut curajul de a candida în PSD împotriva lui Mihai Tincu, liderul consilierilor locali PSD, la președinția filialei municipale a partidului pentru a căpăta o putere sporită în partid și în ochii electoratului. Deși este viceprimar din 2012, câți dintre alegători știu vreun proiect propus de Cosmin Andrei pentru Botoșani? Cine știe ce a vrut acesta să facă în municipiu dar nu l-au lăsat Portariuc sau Flutur?
PSD mai are timp să își anunțe candidatul la Primăria Botoșani, iar din ce în ce mai des se vehiculează numele deputatul Marius Budăi, care este și ministrul Muncii, ca fiind soluția câștigătoare pentru partid.
Marele avantaj al candidatului PSD este numărul de votanți pe care îl are în municipiu, problema este dacă numele său poate compensa marea problemă a partidului, numărul botoșănenilor care nu votează cu PSD și care ar putea merge la vot. 
Candidatură surpriză de la Pro România 
Pro România, partid condus la Botoșani de Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, și fostul inspector școlar general Mihaela Huncă, deputat și vicepreședinte la nivel central în partid. Huncă a anunțat că Pro România, care va rupe din electoratul PSD în primul rând, va avea o candidatură surpriză la Primăria Botoșani și că sunt mai multe variante de candidați. Încă nu a ”respirat” nimic despre numele candidatului Pro România, dar sigur partidul va intra în Consiliul Local al municipiului Botoșani prin gradul de notorietate al Mihaelei Huncă în localitate. Nici nu știu dacă Pro România își dorește funcția de primar, ci doar accederea în Consiliul Local și tragerea în jos a scorului PSD. 


Niciun comentariu:

La ce investiții strategice poate spera Botoșani? LIVE cu deputatul Costel Șoptică, președintele PNL la Tele M

Invitatul emisiunii Dosarul Zilei de joi, începând cu ora 18.30, este deputatul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.