vineri, 18 septembrie 2020

Campanie de tot râsul! Mă rog să meargă politicienii să inaugureze ceva în campania electorală și nu au ce


Mă uit la o emisiune la Realitatea TV și e o discuție aprinsă cu privire la inaugurarea unui nou ciot de autostradă și alaiul oficial care a participat. Dar noi, la Botoșani, ce inaugurăm? 

Ca ziarist, îmi este scârbă când văd inaugurări pompoase la obiective care au durat de două sau trei ori mai mult să fie realizate față de ce prevederea proiectul la început și au mai și costat mai mult. 

Ca botoșănean... ei, aici e cu totul altceva. Ca botoșănean vezi altfel subiectul. 

Păi ca botoșănean am și uitat ce înseamnă cuvântul inaugurare și când văd că la alții în campania electorală se tot inaugurează metrou, bucăți de autostradă, piețe, rețele de apă, rețele de gaz, parcuri industriale, aștept și eu cu nerăbdare să văd ce inaugurăm la noi că doar și la noi e campanie electorală. 

Și am așteptat în precampanie și trei săptămâni de campanie să mă anunțe Consiliul Județean Botoșani că inaugurează un proiect de investiție început în 2016 și în anii de după și că l-au finalizat acum, ”fix înaintea alegerilor” cum se plâng unii prin alte părți din țara asta. 

Și am așteptat! Și am așteptat! Și... NIMIC! Băi, dar nimic! Nicio inaugurare! Chiar dacă sunt 70 milioane euro pentru drumul strategic județean, banii nu sunt cheltuiți, licitația nu e finalizată (NICI DUPĂ 4 ANI), lucrările vor începe... să fim sănătoși să prindem momentul. 

Mai știți că avem în nordul județului un pod început pe la începutul anilor 2000? Nici măcar nu am vorbit despre el în ultimii 4 ani, cât despre inaugurare... Da! Noi să fim sănătoși! 

Și îmi aduc aminte că CJ a predat la CNI niște lucrări pe drumurile județene, că el era ocupat cu cea mai lungă licitație din lume care nici măcar nu ajunge la faza deschiderii ofertelor. Stai așa, să vezi că vor inaugura lucrările predate CNI-ului sau cele prin PNDL 2 că doar guvernul și CJ-ul meu de la Botoșani avea aceeași culoare politică și nu se poate să nu fi făcut ceva. Clar au lăsat ceva de inaugurat pentru ultima parte a campaniei electorale. Adică un drum de pământ care a fost transformat în asfalt. Știu, nu e mult, dar la noi e mană cerească așa ceva. Măcar drumul care conectează zona mănăstirii Vorona cu mănăstirea Coșula. Dar... nimic, doar speranțe! 

Îmi mai aduc aminte că avem multe comune care nu au apă și așteaptă ca CJ să ducă magistrala până la ei ca să își poată dezvolta rețele de distribuție locală. Îmi mai aduc aminte că avem producători locali de mâncare sănătoasă și că avem nevoie de un proiect de sprijinire a lor și de transformare a lor într-un brand național. Îmi mai aduc aminte că avem internet de mare viteză în județul Botoșani, cum nu este în Anglia, Germania și Franța la un loc, și mă gândesc la faptul că poate unul de la CJ vrea să dezvolte ceva, cu fonduri europene, norvegiene, de tot felul, vrea un proiect prin care să punem în valoare viteza de internet într-o perioadă în care Coronavirus ne face să ne dăm seama cât de norocoși suntem că avem măcar net, dacă nu și drumuri, și că oricine poate lucra ONLINE din Botoșani pentru orice companie de pe fața pământului, dacă e bun.

Și ... băi... chiar nimic! Adică în alte părți se inaugurează cioturi de autostradă, adică pe unde pășteau vacile acum au autostradă de la ZERO, când la mine la Botoșani în 4 ani nu se termină nici măcar licitația pentru un drum județean cu două benzi, care trece prin toate localitățile posibile de pe traseu fără să fie vreun ocolitor măcar la una? 

Bine, mă! Măcar un traseu off road pentru biciclete și ATV-uri care să pună în valoare pădurile și dealurile județului, râurile și lacurile pentru a schimba viața pasionaților de biciclete din județ și din toată Moldova? Adică ceva fără asfalt, fără beton, doar cu puțină organizare, bani extrem de puțini dar satisfacție uriașă. Nimic, nici așa? 

Adică noi am făcut doar licitații în 4 ani, unele încă nefinalizate, și nu am început nimic? Drumul județean strategic, peste 100 de kilometri, în licitație, drumul european Botoșani-Târgu Frumos  în licitație până în primăvara lui 2020, drumul național spre Vama Stânca în licitație până la sfârșitul lui 2019. 

Decalajele de dezvoltare dintre Botoșani și restul județelor erau foarte mari, dar în ultimii 4 ani s-au accentuat pentru că lipsa de investiții de la Botoșani nu coincide cu lipsa de investiții și în restul țării. Noi stăm cu banii la CJ și nu facem nimic, în timp ce alte Consilii Județene au atras finanțări de sute de milioane de euro sau chiar de peste un miliard de euro în ultimii 4 ani. 

Botoșani era sărac și a devenit și mai sărac, iar alții erau avuți și au devenit și mai bogați. 

Dar strigător la cer este faptul că în toți acești ultimi 4 ani Botoșani A AVUT BANI dar nu am avut pe nimeni care să facă investiții cu ei. Am avut și fonduri europene, am avut la dispoziție și grămezi de fonduri guvernamentale. Degeaba! 

Da, mă! Așa e la noi, la Botoșani! Alții sunt oripilați (pe bună dreptate) că politicienii participă la inaugurări în campania electorală, iar eu la Botoșani mă rog să meargă politicienii să inaugureze ceva în campania electorală și nu au ce. 

Dacă vreți să asistați la inaugurări trebuie să mergeți în vreo comună care are acum asfalt, wc-uri în școli, cămin cultural modernizat sau ceva acolo. La CONSILIUL JUDEȚEAN BOTOȘANI nu este NIMIC DE INAUGURAT în plină campanie electorală... din păcate nici după ce aceasta se încheie. 

Niciun comentariu:

Cu ce se ocupă totuși CL și Primăria de avem la fiecare început de an aceeași imagine?

Primăria și Consiliul Local Botoșani sunt două instituții publice locale care cu fiecare an care trece par să fie la fel de performante ca ș...