duminică, 13 septembrie 2020

Luni, 14 septembrie, ziua în care toți politicienii ar trebui să tacă. Începe școala și nu vrem să vă auzim măcar în această zi!


Luni începe un nou an școlar, cel mai greu din ultimele decenii, cu problemele noastre românești și cu amenințarea Coronavirusului. 

La noi, în România, în fiecare an școlar startul este dificil, fără manuale școlare pentru toți elevii, cu școli fără toalete normale pentru anul în care ne aflăm, cu o programă mult prea încărcată pentru elevi și, în general, cu un sistem în care elevul nu este chiar în centrul atenției în principal din cauza liderilor politici. 

Din acest motiv, pentru că în ultimii 30 de ani TOȚI cei care au ocupat funcții de decizie la nivel local și național și-au bătut joc de sistemul de învățământ și de elevi, de copiii noștri, aș vrea să-i rog măcar pe politicienii locali să se abține în data de 14 septembrie 2020 în a transmite mesajele lor lipsite de orice consistență și emise doar pentru a încerca să fie în centrul atenției, mai ales pentru că sunt alegeri în această lună. 

Ați avut timp 30 de ani să fiți în centrul atenției pentru a vă putea permite să ne secați și de această dată cu vorbele voastre neacoperite de acțiune. 

Și în 2020 anul școlar începe ... ca la noi, cu lipsuri la tot ce înseamnă normalitate. Lipsesc manuale, lipsesc wc-uri normale, lipsesc microbuze școlare, lipsesc dotări în școli, lipsesc multe posturi didactice, lipsesc... of cât de multe lipsesc. 

Am doi copii, unul începe clasa 0, clasa pregătitoare, iar celălalt clasa a IX-a. Boboci amândoi. Cel mic nu știe cum începea școala înainte de Coronavirus, iar partea bună este că va fi scutit să stea în picioare zeci de minute să asculte discursurile sforăitoare ale reprezentanților autorităților care țineau morțiș să participe la redeschiderea școlii, în ciuda lipsurilor de care chiar ei se făceau vinovați. 

Nu am înțeles niciodată de ce vor parlamentarii, consilierii locali și chiar primarii sau președinții de Consilii Județene, prefecții să țină discurs la începerea noului an școlar. 

Păi cine trebuia să se ocupe să fie wc-uri normale în școli, cine trebuia să se ocupe să fie microbuze școlare, ca școlile să aibă numărul de cadre suficient, ca școlile să aibă dotările normale pentru anul în care ne aflăm? Nu ei? 

Vă dați seama că și directorii de școli au fost și ei obligați să îi asculte pe aceștia, deși ei nu au vrut să îi audă când le spuneau ce nevoi au în grădinița, școala sau liceul pe care îl conduc. 

În mediul rural sunt primării care cumpără lămpi de iluminat led cu peste 1.200 lei bucata, deși sunt și primării care le cumpără cu 400 lei, dar nu au bani, de ani de zile, să facă wc-uri normale în școli.

La țară, unele primării au dat mai mulți bani lui Alex Velea sau Ana Lesko, au făcut festivalul frunzei de brusture și normal că nu au mai avut bani pentru dotările școlilor. 

În mediul urban o bancă plătită de unele primării costă la fel de mult cât un videoproiector sau un laptop bun, dar nu mai sunt bani pentru dotările școlilor pentru că băncile sunt mai importante decât elevii. La oraș sunt toalete normale, dar nu este hârtie igienică, nu este săpun, nu curge apa caldă pentru că este mai scumpă decât cea rece. 

La nivel central, sincer nu mai știu de când Guvernul României, indiferent de ce partid se află la guvernare, a reușit să pună pe mesele elevilor manualele școlare la timp și nu la începutul semestrului doi. Nevoia României de investiții în școli este uriașă. Din 2007 suntem stat membru al UNIUNII EUROPENE. Ați auzit ca România să fi cerut prin politicienii ca din sumele primite de la UE să fie o anumită cotă alocată special pentru investițiile în școli, pentru investițiile în elevi și în... viitorul României? NU! Au fost prea preocupați ca sumele alocate pentru hârțogăraia necesară fiecărui proiect cu finanțare europeană să fie din ce în ce mai mare pentru că este una dintre cele mai bune surse de halit bani europeni prin firmele de partid, de către toate partidele parlamentare pentru că toate au ”băieți deștepți” abonați la fondurile pentru consultanță și pentru proiectare. 

PNL este actualul partid de guvernare și nu a reușit să pregătească noul an școlar așa cum trebuie. O să spună că e din cauza Coronavirusului, dar vă spun că și dacă nu era Covid-19 tot nu reușea. 

PSD a condus România din 2012 și până anul trecut și niciun an școlar nou nu a început cu toate manualele școlare. Știți câți medici și asistenți de medicină școlară avem? Prea puțini! Din vina cui? Din vina celor care ne-au condus, PSD, PNL, UDMR și toate partidele care au fost în Parlament, au primari, consilieri și președinți de CJ. 

Din aceste motive și din altele 1000, îi rog pe politicienii locali să ne scutească luni, 14 septembrie, de cuvintele lor drăgăstoase pentru elevi, pentru copiii noștri. 

Puteați să faceți atât de multe pentru ei și nu ați vrut! Niciun comentariu:

Cât de tensionate sunt relațiile PSD-ALDE la nivelul CJ Botoșani? Florin Țurcanu, LIVE la Tele M

Invitatul emisiunii Dosarul Zilei de astăzi, ora 18.30, este Florin Țurcanu, vicepreședintele ALDE Botoșani.