vineri, 27 noiembrie 2020

Zi istorică, am scris despre două fabrici noi ... în aceeași zi. Dezamăgirile tot de la CJ și Consiliul LocalFlorian Moruzi si Angel Gheorghiu

26 noiembrie, zi istorică, spun eu, pentru Botoșani. Am scris despre construirea a două fabrici noi, una de panificație la pachet cu cel mai mare depozit logistic de frig din Moldova, iar a doua este o nouă fabrică de procesare a laptelui. 

Aș vrea să scriu măcar lunar, trimestrial sau chiar semestrial de câte o fabrică nouă la Botoșani. Fiecare cu dorințele sale, dar chiar m-am săturat să mă enervez citind știrile economice din Ardeal. Vreau și la mine acasă la fel!

Prima este în orașul Bucecea unde Casa Pâinii a lui Florian Moruzi duce 3 milioane de euro. E fabulos ce au pornit Moruzi și primarul Angel Gheorghiu la Bucecea. Asistăm, la propriu, la nașterea viitorului parc industrial de pe platforma fostei fabrici de zahăr de la Bucecea. Și asta datorită unui om de afaceri care atrage finanțare după finanțare pentru că e ”nebun” în ceea ce face. Vă dați seama că Florian scapă de stres printr-o plimbare prin fabrică, văzând că toate rotițele a ceea ce a gândit el se rotesc în ritmul dorit de el, că benzile cu aluat intră în cuptor și pe cealaltă parte ies pâinile coapte, că pe linia de patiserie se toate utilajele de ultimă generație își fac treaba? Ei, de acum va avea o nouă plăcere, să se plimbe prin frig, peste vreo doi ani, prin cel mai mare depozit logistic de frig din zona Moldovei. 

De cealaltă parte este vorba despre primarul Angel Gheorghiu. Să fii primar de la ”ciuma roșie”, să vină un super om de afaceri și să te întrebe ceva și în trei săptămâni totul să fie votat și semnat... WTF??? Pe bune? La noi în Botoșani? La Bucecea? 

L-am sunat pe Angel și mi-a spus că este în discuții cu încă vreo câteva firme și dacă și acei investitori vor, totul se va derula la fel de rapid astfel încât în 2021 să fie începute toate lucrările. Privații la halele lor, Primăria la lucrările de utilități. 

Ce face Ghiorghiu? Relansează economic Bucecea și poate chiar și județul prin rapiditatea cu care a reușit să-l aducă pe Moruzi și Casa Pâinii la Bucecea.

Îmi vine să mă mut la Bucecea din 2021. Vă dați seama? Din primăvară se va lucra la utilități și la ditamai fabrica.   

A doua fabrică este cea a familiei Merticariu, Pansela și Iulian, de procesare a laptelui în principal din ferma proprie. O fabrică pe malul Prutului, în zona comunei Ripiceni. Orice fabrică de procesare este o binecuvântare pentru economia județului, pentru viața botoșănenilor. 

Da, o fabrică la Bucecea și una la Ripiceni. E bine că procesarea se face în cât mai multe zone din județ. Ar fi de preferat ca pe partea de Est a județului să apară cât mai multe. 

Doamne, să scriu despre două noi fabrici în aceeași zi. Pe bune? La noi? Da, pentru că unii continuă să riște, să creadă, să facă, să construiască. 

Dezamăgirea de unde putea să vină dacă nu de la Consiliul Local al municipiului Botoșani și de la Consiliul Județean. 

Păi de la CJ suntem anunțați că 2,7 km de drum județean, care sunt în câmp, nu traversează nicio localitate, au o bandă pe sens, e loc drept, se vor construi în 8 luni. E ciotul de drum județean care ne conectează la județul Iași. Dezamăgitor! Mă gândesc la faptul că drumul județean strategic de peste 100 de kilometri ar putea fi finalizați în ... Doamne, ferește!

Apoi, Consiliul Local al municipiului Botoșani... același scandal, aceeași cățăleală ca în ultimii opt ani. Nimic schimbat! Unii se laudă că au majorat din opoziție burse pentru elevi, deși la putere în țară nu au majorat alocațiile. Apoi, modernizarea Teatrului Mihai Eminescu va costa 8 milioane de euro... pe lângă cele peste două milioane de euro cheltuite până acum. Ne-au adus la disperare cu acest proiect, la momentul în care cu toții să acceptăm orice preț anunțat doar să se termine cu acest proiect. 

De mutat la Bucecea, unde în următorii doi ani oricum voi avea ce să scriu și să îmi placă, construirea de fabrici, nu e de exclus. Vorba lui Florian Moruzi, ”Faci doar 10 minute până în Botoșani”. Niciun comentariu:

Ce investiții va derula Primăria Botoșani în 2021? Primarul Andrei, LIVE la Tele M

Invitatul emisiunii Dialog Deschis de marți, ora 17.00, este primarul Cosmin Andrei.