joi, 21 ianuarie 2021

Dacă Biden ar fi fost în România, câte partide ar fi înființat pentru că partidul din care făcea parte nu îl desemna candidat la funcția de președinte?


Noul președinte al SUA, Joseph Robinette Biden, a mai încercat de două ori să fie candidatul Partidului Democrat la funcția de președinte al Americii dar nu a trecut de alegerile din partid. Dacă ar fi fost în România, câte partide ar fi înființat să candideze în numele lor? 

Cum sună pentru noi, în România, ca un politician să mai fi vrut să candideze la cea mai importantă funcție din stat, partidul să nu îl fi lăsat și el să rămână acolo, zeci de ani, pentru ca la un moment dată să candideze și să devină președinte. 

Mamăăă! Biden încearcă din 1988 să fie desemnat drept candidatul Partidului Democrat la funcția de președinte al SUA. De atunci a mai încercat și în 2008, dar nu a primit votul de încredere al democraților. A RĂMAS în partid! Nu a plecat supărat, nu a înființat un alt partid care să aibă ca scop doar desemnarea sa ca și candidat la funcția dorită. 

Așa ceva în politica românească este văzută ca o prostie. Adică ... să stea el, cel care se crede cel mai bun candidat al partidului, să aștepte până la adânci bătrâneți ca partidul care este bine în sondaje doar datorită lui să vadă valoarea lui și să îl susțină să ajungă cel mai miez din țară? Câte partidulețe nu au apărut în România doar pentru ca unul sau altul să fie el candidatul la x sau y funcție? 

Interesant este că de fiecare dată când la noi se supără vreun mare politician și își face partid găsește destui colegi în aproape toată țara pentru a înființa un nou partid și de fiecare dată, deși sunt oameni care au vechime mare în fostul partid, vin și ne spun ”este un proiect nou, un nou mod de a face politică”. 

Apoi, interesant este și faptul că se găsește și un număr suficient de alegători, de cele mai multe ori, astfel încât noul partid, condus de politicieni vechi, să fie validat prin vot. Avem atât de multe exemple în acești 30 de ani. 

Niciun comentariu:

Cât de tensionate sunt relațiile PSD-ALDE la nivelul CJ Botoșani? Florin Țurcanu, LIVE la Tele M

Invitatul emisiunii Dosarul Zilei de astăzi, ora 18.30, este Florin Țurcanu, vicepreședintele ALDE Botoșani.