luni, 14 februarie 2022

Pro TV are dreptate! Botoșani, în paragină... jumătate fiind vina Bucureștiului!


Doamne câtă dreptate are Pro TV cu ”România, te iubesc!”. Da, Botoșani este un județ în paragină din punct de vedere economic din vina deștepților din politica locală, care nu au făcut altceva decât să se îmbogățească în timp ce județul a sărăcit, dar în egală măsură și din vina Bucureștiului sau poate chiar mai mult.

Eu am mai spus asta, haideți să îl punem pe Boc primar la Botoșani, fără muntele de bani primiți de la București, și pe Bolojan președinte la CJ, la fel fără sprijinul Capitalei, și să vedem cum performează. Din păcate, deși nu vor face aceeași treabă ca la Cluj sau Bihor oricum se vor descurca mai bine decât toți pe care i-am avut noi, dar nu vor fi la fel de performanți după cum sunt cunoscuți. Vă dați seama că dacă Boc avea 5 milioane euro pentru o investiție, cum avem noi banii pentru Teatru, nu pierdea banii și nu dura 10 ani șantierul și încă vreo doi de acum înainte și cu Boc primar nu am fi stat doi ani să tragem utilități la o clădire și nici nu ar fi pierdut 40 milioane euro fonduri europene pentru tramvaie. 

Dar să nu uităm, când în Cluj și Bihor Guvernul României pompa miliarde de euro în proiecte de infrastructură, la Botoșani ne rugam să se facă măcar studiul de fezabilitate pentru un drum până la Suceava și primeam doar promisiuni timp de foarte mulți ani pentru drumul spre Iași. În Cluj și Bihor au investit și guvernele PSD și cele PNL-PDL, pe când la Botoșani a fost uitat total.

Jumătate de județ nu are acces la apă și mai mult de jumătate nu are acces la canalizare din vina autorităților locale, a primarilor și a Consiliului Județean, dar când Bucureștiul dă bani pentru parcuri și cămine culturale deși știe care este situația reală, vina nu se împarte?

90% din locuitorii județului nu au acces la rețeaua de gaz metan, asta înseamnă că nici măcar localnicii care ar vrea să înceapă o afacere nu prea au tragere de inimă. Dar avem o mulțime de comune și asocieri de comune care au depus cerere de finanțare pentru fonduri europene pentru a înființa rețele de gaz. Știți câți bani a acordat Bucureștiul județului Botoșani pentru gaz din fonduri europene? ZERO lei europeni! Și asta s-a întâmplat acum o săptămână. ZERO LEI! ZERO EURO! Primăriile din județul Botoșani au cheltuit o grămadă de bani pentru toate studiile de tot căcatul cerute de București și au primit ZERO lei din fondurile europene pe care aceeași Capitală nu reușește să le atragă în totalitate în țara asta! De când suntem în Uniunea Europeană primăriile și CJ-urile au depus proiecte cu mult peste sumele stabilite de București să meargă spre apă, canalizare sau gaz, pentru modernizările de drumuri locale și județene, doar că Guvernele PSD și PNL care au condus țara, cu cele două separate sau împreună, NU AU VRUT să modernizeze țara. Poate ați uitat, dar Bucureștiul nu a dat bani de apă și canalizare unor comune, dar au alocat bani pentru parcuri și cămine culturale. 

Cei de la Pro TV și-au făcut doar munca. După ce ai fost în restul țării și apoi ajungi la Botoșani, e greu să nu faci emisiunea lor. Că nici măcar celor de la Pro TV, veniți de la București, nu le pasă că noi avem cele mai proaste drumuri naționale pentru că ... nu primim bani de la București pentru ele, că nu avem electrificată linia de cale ferată până la Verești pentru că ... Bucureștiul nu alocă bani pentru o astfel de investiție, nu s-a mai finalizat linia de cale ferată dintre Botoșani și Iași pentru că ... Bucureștiul nu alocă fonduri, nu avem punctul vamal de la Racovăț deschis pentru că ... Bucureștiul nu face destule demersuri diplomatice, nu avem finalizate lucrările la barajul de la Vârfu Câmpului pentru că... Bucureștiul nu alocă bani, județul nu are nicio protecție împotriva grindinei pentru că... BUCUREȘTIUL NU ALOCĂ BANI, nu mai contează!

Restul nu le avem din cauza unor primari și președinți de CJ incompetenți, incapabili să vadă mai departe de proiecte mici, lipsiți de curaj pentru Botoșani!

Apoi, vă dați seama că materialul Pro TV a apărut când noi suntem încântați că, după 20-30 de ani, se lucrează la drumul spre Iași și după ... 50 de ani la cel spre Ștefănești, se mai modernizează peste 100 km de drum județean. Cum ar fi fost să fi venit când eram crizați maxim că nu se mai finalizau licitațiile pentru drumul județean strategic sau pentru drumul Botoșani-Târgu Frumos?

Aaa, da, pe cele două drumuri naționale nu este niciun sens giratoriu în intersecțiile mai aglomerate și nici măcar o singură variantă ocolitoare a vreunei localități, nici două benzi pe sens, adică sunt tot niște rahaturi de drum care nu au nicio legătură cu ce ar fi normal să fie în anul în care ne aflăm și la volumul de mașini care circulă prin județ, dar proiectarea și banii îi împarte Bucureștiul.

Dar mai sunt câteva motive pentru care Bucureștiul nu a investit în Botoșani în toți acești ani! În primul rând deștepții de la PSD Botoșani și PNL Botoșani s-au anulat reciproc de fiecare dată și în cretinătatea lor au uitat că și ei și familiile lor tot aici locuiesc și de fiecare dată când au putut să blocheze o investiție doar pentru ca ea să nu fie făcută de ”ceilalți” au depus efort maxim. Apoi, au fost luptele interne din cele două mari partide și când s-a vrut să scape de un coleg care era mai sus sau care le amenința poziția, l-au sabotat astfel încât să nu îi iasă mare lucru în anii de mandat.

După care ultimul și poate cel mai important motiv este că județul Botoșani a avut lideri PSD și PNL care au vrut câte ceva mic doar pentru ei, funcții sau investiții mai mici dar din care să reiasă că ei sunt autorii, în detrimentul dezvoltării județului și nici nu a avut vreun lider care să fie capabil să bată cu pumnul în masă și să ceară ceva măreț ca amploare pentru județ și unul dintre oamenii din fruntea țării să și bage de seamă că el a bătut cu pumnul în masă și a cerut. 

Bucureștiul a împărțit banii în funcție de interesele economice ale celor care dețineau funcțiile de conducere din acele momente pentru că toate acele proiecte de autostrăzi din sud și vest au fost făcute la niște costuri exorbitante, cu tone de bani pentru exproprieri pentru terenuri ajunse la ... băieți deștepți, mai mulți decât ar fi costat modernizarea tuturor drumurilor din județul Botoșani. 

Dacă Boc a convins PNL și PSD să dea bani pentru metrou la Cluj, la Botoșani nu s-a născut încă liderul care să obțină bani pentru electrificarea liniei de cale ferată până la Verești, pentru finalizarea lucrărilor la linia de cale ferată Botoșani-Iași ori pentru barajul de pe Siret de la Vârfu Câmpului. 

Incompetența, hoția și micimea liderilor politici locali coroborată cu hoția și nepăsarea de la București pentru un județ de la marginea țării spre Republica Moldova, nu spre Occident, rezultă ... Botoșani, în paragină! 

Niciun comentariu:

Avem zeci de milioane de euro pentru investiții și ne uităm la bani. Raluca Curelariu, unul dintre cei mai activi consilieri locali, LIVE la Tele M

Consilierul local Raluca Curelariu, USR Botoșani, este invitatul emisiunii Dosarul Zilei de astăzi, începând cu ora 18.30, la Tele M.