luni, 21 august 2023

Alexandra, tragedia familiei, durerea întregii comunități


Doina și Virgil Miron sunt părinții Alexandrei Ivanov, copila de 25 de ani care a murit în chinuri la Maternitatea din Botoșani rugându-se ore întregi de medici să intervină să o ajute.


Gabriel Ivanov este soțul Alexandrei și tatăl celor trei copii rămași fără mamă, doi dintre ei fiind prea mici pentru a avea vreo amintire cu ea. Vlad Miron este fratele Alexandrei și cel care a postat pe Facebook mesajele trimise de sora lui medicilor și părinților în timp ce murea în chinuri.

Doina este asistent-șef pe o secție de neuropsihiatrie infantilă, iar Virgil este infirmier la Psihiatrie. Sute de persoane pe care nu le-au văzut niciodată au trecut pe la priveghiul Alexandrei și le-au transmis condoleanțe membrilor familiei.

Am fost și eu în primul rând pentru că sunt vecin cu ei, apoi pentru că în locul lor putea fi oricare dintre noi care avea copilul internat pe vreo secție a Spitalului Județean Mavromati și unde indiferența ucide mai mult decât lipsa dotărilor.

Multă lume la bisericuța Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, de lângă Poliția Rutieră. Este bisericuța la care întreaga familie Miron, inclusiv Alexandra, este prezentă trup și suflet.

Ne-a întâmpinat Virgil cu un nepoțel în brațe. Un vecin l-a întrebat cum face față, iar el a închis două secunde ochii, a zâmbit sincer pentru că avea copiul în brațe și a spus ”Sunt la a doua tinerețe!”.

Lângă sicriul cu corpul neînsuflețit al Alexandrei era mama acesteia, Doina, și Gabi, soțul ei. Gabi trebuie să își crească fără soție cei trei copii și de la pregătiri pentru venirea unui nou îngeraș în familie acum trăiește momentele în care Alexandra a trecut alături de îngeri.

Doina s-a îmbrățișat cu cei veniți să aducă un ultim omagiu fiicei sale și la fiecare în parte închidea ochii parcă pentru a mai recupera din energia pierdută după atâtea nopți de nesomn. Foarte calmă, a spus că familia va merge mai departe pentru a face dreptate, vorbe spuse fără nicio urmă de răzbunare, fără niciun fir de răutate la adresa celor care se fac vinovați de moartea singurei sale fete. Apoi a zâmbit și a povestit din ultimele clipe ale Alexandrei înainte de a se duce la Maternitate.

O decență și o bunătate la această familie cum rar se întâlnește.

Au fost și vor fi tot timpul alături de Dumnezeu și Biserică. Așa sunt ei, așa a fost și Alexandra.

Familia Miron nu locuiește într-un palat, cum au alții și pe care apoi le-au transformat pe bani în cămine pentru bătrâni, ci într-o casă modestă la marginea municipiului Botoșani. Când Alexandra era elevă de liceu, una dintre colegele sale a dat naștere unui copil. Alexandra a botezat copilul, iar părinții ei au avut grijă atât de mămică, cât și de copil, oferindu-le casa în care au locuit împreună. Acolo mai erau și bunicii Alexandrei, dar oamenii aceștia sunt deosebiți și diferiți și pentru ei nu contează confortul lor atât timp cât îl pot sacrifica pentru a face bine. 

Alexandra umbla iarna cu pături și ceaiuri calde după ea pentru a le oferi oamenilor străzii, iar dacă părintele Radu Zaiț avea vreun mesaj de trimis în parohie o făcea prin intermediul Doinei, mamei Alexandrei. Iubirea față de Dumnezeu și față de aproape oferă acestei familii puterea de a trece peste cel mai dificil moment al vieții lor cauzat nu de vreo boală fără leac, nu de vreun aparat lipsă în spital ci de indiferența unor femei, medici și asistente.

Alexandra are trei copii de care familia sa, părinții și soțul, fratele și cumnata, trebuiie să îi crească și educe în spiritul în care tânăra mămică ar fi vrut.

Doina știe, ca mamă, ca și ortodoxă practicantă, că este o cumpănă a vieții peste care trebuie să treacă, peste frustrare și nedreptate, peste nepuțința de a mai putea face ceva pentru fetița ei.

În suflelul ei uriaș, cred că deja a oferit iertare celor care au asistat nepăsători la chinurile prin care a trecut Alexandra și indiferența aceasta care i-a ucis copila, dar vrea dreptate pentru ca măcar nepoții, copiii Alexandrei, să nu aibă parte de același sistem, de aceeași indiferență.

Alexandra nu a murit din cauza dotărilor din Maternitate, nu din lipsă de medicamente, ci din comoditatea unor medici și asistente, din cretinătatea orgoliile stupide împământenite între medici de a nu interveni la pacientele care au avut alt medic care a asigurat monitorizarea pe timpul sarcinii.

Astăzi, Alexandra va fi înmormântată în micul cimitir de lângă biserică. Mâine, familia se va trezi și va constata că nu a fost doar un vis urât. 

Dumnezeu să te ierte, Alexandra! 

Niciun comentariu:

Federovici îi strică săptămâna lui Șoptică. Foto cu Adăscăliței la un comunicat de presă

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani și al PSD Botoșani, a început săptămâna stârnind panică în PNL Botoșani.